EURO
36.7300DOLAR
35.2400STERLİN
44.3000Burcu Turgut
Köşe YazarıFethiye’de düzenlenen Muğla Sualtı Dalış Turizmi Çalıştayı’nda Muğla’nın su altı dalış potansiyeli ve dalış turizminin canlandırılarak turizm pastasından daha fazla pay alması için gerekenler ele alındı. Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık’ın himayelerinden gerçekleştirilen Çalıştay’ın açılışına Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı da katıldı. Çalıştayı değerlendiren Osman Çıralı, çalıştayın Fethiye’de yapılmasının çok anlamlı olduğunu vurgulayarak, “Bölge olarak dalış turizminde eski ünümüzü kazanmalıyız. Çalıştaydan çıkacak sonuçlar çerçevesinde FTSO olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız.” dedi.
Dalış turizmi sektörünün paydaşlarını Fethiye’de buluşturan, Liberty Fabay Otel’de 8 Kasım 2024 Cuma günü gerçekleştirilen Muğla Sualtı Dalış Turizmi Çalıştayı’na, Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, Fethiye Belediyesi Başkan Yardımcısı Oğuz Bolelli, Muğla Kültür Turizm Müdürü Hüseyin Toprak, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, IMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı İlkay Tugay, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Genel Sekreteri Ümit Gülyağı, su altı arkeologları, dalış merkezleri yetkilileri ve dalış eğitmenleri katılımıyla yapıldı.
Çalıştay’ın açılışında konuşan Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, Ege ile Akdeniz'in buluşturan konumu ve sahip olduğu doğal güzellikleriyle yeryüzünün cenneti olarak adlandırılan Muğla’nın sualtı dalış turizmi açısından ciddi bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Arkeolojik zenginliği, su altı flora ve faunasının çeşitliliğiyle dalış tutkunlarını çeken Fethiye, Bodrum, Marmaris ve Datça kıyılarının bu potansiyelinin daha iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Vali Akbıyık, şöyle devam etti:
"Bu kıyılar binlerce yıllık batıklardan antik liman kalıntılarına kadar sayısız tarihi ve doğal güzellik, her yıl birçok yerli ve yabancı dalış meraklısını ağırlamakta ve ülkemizin deniz turizmine katkı sağlamaktadır. Su altı dalış turizmi, turizm çeşitliliğini artırarak yerel ekonomiyi desteklemeklerken diğer yandan bölgeye olan ilgiyi canlı tutuyor.
Muğla'nın sualtıi zenginliklerinin keşfi çok eski yıllara dayanıyor. Bodrum Yarımadası'nda geleneksel olarak yapılan süngercilik faaliyetleri, ülkemizde sualtı arkeolojisinin ve dalış turizminin gelişmesine büyük katkı sağlamıştır. Bu tarihi miras, bugün bizi dünyaca ünlü su altı turizm destinasyonlarına sahip olmaya taşımıştır. Bodrum Kalesi'nde bulunan Türkiye'nin tek, dünyanın en önemli su altı arkeoloji müzesi olan Bodrum Su Altı Arkeoloji Müzesi’nde Muğla’nın sualtı arkeolojik mirası sergilenmektedir. Bodrum Su Altı Arkeoloji Müzesi aynı zamanda su altı mirasımızın korunması ve tanıtılması açısından büyük öneme sahiptir.”
Sualtı dalışın turizm faaliyeti olduğu kadar aynı zamanda doğa ile bütünleşen bir spor olarak da görülmesi gerektiğini dile getiren Akbıyık “Sualtı dalış turizmi, hem sportif hem de turistik bir faaliyeti bir araya getirmektedir.” dedi.
Muğla Kültür Turizm Müdürü Hüseyin Toprak da Çalıştay’ın açılışında yaptığı konuşmada Muğla'nın çarpıcı su altı manzaralarına ev sahipliği yaptığını, dalış turizminin bölge ekonomisi ve istihdamına önemli katkılar sağladığını anlattı.
Güvenli deniz alanları önemli fırsatlar sağlıyor
Çalıştay’ın açılışında katılımcılara hitap eden İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İlkay Tugay ise Fethiye bölgesinde her yıl yaklaşık 30 bin su altı dalış faaliyeti yapıldığına dikkat çekerek, "Yılın 12 ayı 19 derecenin altına düşmeyen deniz suyu sıcaklığı ve güvenli deniz alanları sualtı dalış turizminde bize önemli fırsatlar sağlıyor. Bizim amacımız sayısal artıştan daha çok uluslararası tecrübeli dalıcıların bölgemize gelmesi." diye konuştu. Tugay, sualtı dalış turizminin dünyada önemli bir kitle turizmi haline geldiğini belirterek, Muğla’nın da bu trendi yakalaması gerektiğine vurgu yaptı.
Küresel çapta dalış pazarının yaklaşık 4 milyar dolar olduğunun altığını çizen Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Genel Sekreteri Ümit Gülyağı ise her yıl bu pazarın yaklaşık yüzde 6 büyüdüğünü belirterek, Muğla'nın önemli bir sualtı dalış turizm merkezi olduğunu kaydetti. Muğla'da turizmi 12 aya yaymak için dalış turizminin önemli bir fırsat olduğunu ifade eden Ümit Gülyağı, dalış turizminin su altı ekosistemini korumaya hassasiyet gösterirken ekonomiye de büyük katkı sağladığını ifade etti.
Açış konuşmaların ardından Bodrum Dalış Eğitmeni ve Su altı Arkeoloğu Aşkın Cambazoğlu, Fethiye Dalış Eğitmeni Mehmet Avcu, Marmaris Dalış Merkezleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Durmaz TGA Dalış Turizm Danışmanı Asutay Akbayır ve su altı belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan yaptıkları sunumlarla Muğla’nın sualtı dalış turizmi geçmişi ve mevcut potansiyeli hakkında bilgi verirken, bölgede dalış turizminin gelişmesi için yapılması gerekenlere dair görüşlerini aktardılar.
Çalıştayın öğleden sonra gerçekleştirilen oturumlarında ise katılımcıların Muğla’nın sualtı dalış turizmi potansiyelinin daha etkin değerlendirilebilmesi için yapılacak çalışmalara yönelik ihtiyaç ve çözüm önerileri alınarak, tespitler doğrultusunda yol haritasının belirlenmesi için görüş alışverişinde bulunuldu.
Çıralı: “Dalış turizminde eski ünümüzü kazanmalıyız”
Muğla Sualtı Dalış Turizmi Çalıştayı’nı değerlendiren FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, çalıştayın Fethiye’de yapılmasının çok anlamlı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Bölgemizin dalış turizmi açısından potansiyeli çok yüksek olmasına rağmen bu potansiyelimizi gerektiği gibi değerlendiremiyoruz. Fethiye koylarında, 2000’li yılların başında yılda 100.000’in üstünde dalış yapılırken, bu sayı son yıllarda 30.000’lere düştü. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak bölgemizdeki dalış turizmini canlandırmak amacıyla ciddi emek harcayarak hazırladığımız ve büyük beğeni toplayan GEKA’dan da 1 milyon TL hibe desteği alan Sualtı Tarih Parkı Projemizi onaylanmadığı için gerçekleştiremedik. Doğa dostu resiflerle tarihi hazinelerimizi sualtında canlandıracak ve 10 binlerce deniz canlısına da ev sahipliği yapacak proje için GEKA’dan aldığımız hibeyi iade etmek zorunda kaldık. Bu konuda bölge olarak önemli bir fırsatı kaçırdığımız için çok üzgünüm.
Dalış turizminde eski ünümüzü mutlaka geri kazanmalıyız. Bunun için Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak, koylarımızdaki dalış turizmini harekete geçirerek, dalış sayılarımızı yeniden 100.000’lerin üstüne çıkarmak için, paydaşlarımızla birlikte ortak hareket ederek, gerekli çalışmaları yapmaya hazırız. Bu açıdan Sayın Valimizin katılımıyla Fethiyemizde gerçekleştirilen çalıştayı çok önemsiyorum. Çalıştaydan çıkacak sonuçlar çerçevesinde de Oda olarak üzerimize düşeni yapacağız.”