EURO
36.7300DOLAR
35.2300STERLİN
44.2900Doğuş Esat Berme
Köşe YazarıMuğla İli Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu toplantısından, ormanlık alanlara giriş yasağı kararı çıktı. Orman yangınlarını önleme kapsamında Muğla’da 1 Haziran 2024 tarihi ile 31 Ekim 2024 tarihleri arasında arasında ormana giriş ve çıkışların yasaklanması kararı alındı. Söz konusu karara göre; Muğla’da ormanlık alanlarda kamp, piknik ve her türlü açık hava etkinliği ve faaliyeti gerçekleştirilmesi yasaklandı.
Kararın ana hatları aşağıdaki gibidir.
Vatandaşlar kendilerine ayrılan tescilli piknik alanlarından gerekli önlemleri alarak ateşsiz piknik yaparak yararlanabileceklerdir bu piknik alanlarında ateşsiz piknik yapılması sırasında tescilli piknik alanlarında vatandaşların yangınlar konusunda gerekli uyarılarda bulunarak çöp bırakılmaması konusunda denetim ve kontrol yapacaklardır.
Orman içi ve kenarında her türlü yanıcı parlayıcı patlayıcı tutuşturucu atık malzemeler inşaat atıkları ve harfiyatı, cam türü atıklar ve benzeri bırakılması yasaktır. Orman içi ve kenarında tadilat kapsamında faaliyet gösteren iş sahipleridir ve firmalar oksi-asetilen kaynağı elektrot artık kaynağı ve benzeri kaynak işlemleri sırasında yanlarında en az 2 adet 12 kilogramlık yangın söndürme tüpü bulundurmak zorundadırlar.
Orman yasasının 31 ve 32. maddesi kapsamında olan mahalleler başta olmak üzere orman içi ve orman bitişiği mahalleler de dahil olmak üzere anız, zeytinlik ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaklanmıştır. Bu mahallelerimizde hasat makinesinin yanında 12 kilogramlık 2 adet yangın söndürme tüpü bulundurma zorunludur. Bunun kontrolu kaymakamlık , ilçe tarım orman müdürlüğü, kolluk kuvvetleri ve muhtarlar tarafından sağlanacaktır.
Orman içi orman kenarı veya bitişiğinde bulunan çöp toplama ve depolama alanları çevresinde kullanılan alan içerisinde bulunan sınırı ile arasında koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerine hazır bulunduracaktır.
Jandarma, emniyet, belediye zabıta birimlerince oluşturulan devreye sistemi etkin bir şekilde uygulanacak gerekirse kaymakamların emirleriyle tüm kamu personel ve olanaklarından önleyici hizmet yani bunlara karşı müdahale de yararlanabilecektir.
Orman içine kenarında bulunan turizm tesisleri, çadırlı kamp alanları, piknik alanları düğün ve eğlence organizasyonlarında havai fişek dilek balona parlayıcı ve patlayıcı maddelerin kullanılması yasaktır.
Ormanlık sahalarda sürek avı yapılması yasaktır.
Orman sahilindeki limanlarda izinli bağlamalar dışında uzun süreli ve izinsiz bağlamaları da ilgili kontrol ve gerekli işlemler Güvenlik Komutanlığı ve liman başkanlıkları tarafından yapılacaktır
Kara yolları güzergahında seyir ve park haline araçlardan yangına sebebiyet verebilecek malzemelerin atılması yasaktır.
Yangın ihbarı ücretsiz 112 acil nolu telefonlardan yapılabilecektir