EURO

41.5700

DOLAR

38.0200

STERLİN

48.4800
+13°C Hafif yağmurlu
ÜYE GİRİŞİ
Ayrıcalıklardan yararlanmak için giriş yapabilir veya üye olabilirsiniz.
Henüz üye değil misin? Üye Ol
KATEGORİLER
Hoşgeldiniz

Ayrıcalıklardan yararlanmak için giriş yapabilir veya üye olabilirsiniz.

GİRİŞ YAP ÜYE OL
Ad

MUĞLA'DA TES İŞ VE BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYESİ KARŞI KARŞIYA GELDİ KADIN GAZETECİ DARP EDİLDİ

Burcu Turgut

Köşe Yazarı 15/03/2025

Geçtiğimiz günler de gerçekleşen Muğla'da Enerji Verimliliği Çalıştayın da Başkan Ahmet Aras'ın "Sağlıklı bir kent yaratmak için iklim kaynaklı, afetlere hazırlıklı olmamız gerekiyor. Enerjiyi yaşamın çekirdeği olarak tanımlayabiliriz. Ancak enerjinin nasıl üretildiği ve tüketildiği de çok önemli. Bölgemizde kurulu 3 tane termik santral var. Maalesef bu yapılar kültürel yaşamı, tarımı ekolojiyi tehdit ediyor. Termik santraller zeytinliklere dayandı. Yatağan Termik Santralinin kömür arama izni bizim açtığımız davalarla iptal edildi. Akbelen’deki mücadeleyi herkes gördü. Bunlara meydan vermeden bu transformasyonu yapıp fosil enerji ile üretimi kaldırmamız gerekiyor. Ben hedef olarak en azından 2030’a kadar artık bu termik santralleri gündemimizden çıkaralım istiyorum. Artık Muğla da daha büyük termik santrallere ihtiyaç yok. Bizim temiz enerjiye tarımı turizme destekleyen projelere ihtiyacımız var." sözleri  termik santraller de çalışan işçileri rahatsız etti.

 Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik'in Başkan Aras ile görüşme talebinin ardından katılımın yoğun olacağı düşünülerek Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde bir toplantı düzenledi. Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, Maden-İş Konya Şube Başkanı Yıldırım Beyazıt Çetin, Maden-İş Yatağan Temsilcisi Kubilay Görgen ve yaklaşık 500 işçinin katıldı.

Başkan Erçelik  "Son dönemde her yerde ‘Kömürsüz Muğla’ denmesine biz bir anlam veremiyoruz. Enerji ve maden işçilerinin artık bıçak kemiğine dayandı. Biz bundan sonraki durumlarda Büyükşehir Belediye Başkanı’nın bize destek olmasını ve bizimle birlikte yan yana yürümesini istiyoruz. Yatağan Termik santral yaklaşık iki aydan beri çalışmıyor. Neden, kömürsüz Muğla’dan dolayı çalışmıyor. Kemerköy ve Yeniköy de aynı durumda. Biz artık patlama noktasındayız. Bizler diyoruz ki biz de çevreciyiz. Gelin, sizlerin önünde Yeniköy Kemerköy, Yatağan Termik Santrali’ni de gezdirelim. Biz oradan kömür çıkaralım, rehabilite edilsin. Çevrecilerin görevi oradan yer altından çıkan madenin rehabilite edilip edilmediğine bakmaktır." dedi.

Başkan Aras'ın ise santralların kapatılmasının kendi yetkisinde da olmadığını söyleyek " Bizim amacımız işçilerimiz çıksın gitsin, işini gücünü kaybetsin, orada santral kapatılsın’ değil. Ama orayı işletenler, oradan para kazanan insanlar, işçinin hakkını savunmak zorundadır. Sendikalarımızın tavrı bana karşı olmamalıdır. İşçinin hakkını savunmak için İçtaş'la Limak'la tartışmalıdır. Hükümetle tartışmalıdır. Karar veren politikacı ben değilim. Ben sadece kentimiz haklarını savunmaya çalışıyorum. Burada işçi de varsa işçinin de hakkını savunuyorum. Zeytinde varsa zeytinin de hakkını savunuyorum. Toprağın, suyu hakkını da savunuyorum. Bu da benim görevim. Sendikalarımız burada beni günah keçisi seçtilerse boynum da kıldan incedir. Onu da kabul ediyorum. Siz işçi haklarını gidin Limak'a İçtaş'a, sermayeye karşı savunun arkadaşlar. Bana karşı savunmayın. Bakın bugün Yatağan termik santralinden ben oraya geldim, atılan 500 arkadaşımı dedim ben işe alırım dedim gelsinler ben onları ile alacağım"dedi.

Başkan Aras konuşurken sloganlar atmaya başlayan işçileri sakin olunması için uyarılmasının ardından arbede yaşandı. Arbede sırasında kafalarındaki baretleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’a doğru fırlattılar ve toplantıyı takip eden kadın basın mensuplarına sözlü saldırıda bulunup, bir kadın gazeteciyi darp ettiler.